top of page

eemsdeltacollege Ontwerp Architectuur Groningen Campus Eemsdelta

eemsdeltacollege Ontwerp Architectuur 

campus eemsdelta Ontwerp Architectuur 

123412_edited2.jpg

Campus Eemsdelta Groningen

Landschap en onderwijs verweven

Rol in team 

Technisch Ontwerper

In de Campus Eemsdelta Groningen worden drie middelbare scholen en een cultuur- en een sportcluster voor de regio ondergebracht. Door een slimme projectinrichting hebben we binnen strakke tijdskaders een ontspannen, effectieve samenwerking opgetuigd met een bijzonder groot aantal partijen.
 
Met een slimme bouwmethodiek zorgen we voor een solide basis: een aardbevingsveilige opzet, constructie en detaillering; een eenvoudig uitbreidbare gebouwopzet met vrije indeling; een goede exploitatie met lage onderhoudskosten; en een modulaire structuur met prefab elementen die in korte tijd te realiseren is. De Campus is circulair, energieleverend en bevingsveilig.

Vernieuwende typologie: een gebouw als een dorp

De Campus is ontworpen om te functioneren als een dorp, en is typologisch en stedenbouwkundig opgezet als een Gronings wierdedorp. Hierbij zijn de gebouwen beschermt op een heuvel rondom een centrale droge plek geplaatst. De radiale opstelling creëert een harmonieuze omgeving waar elke school zijn eigen 'huis' heeft, met een passende ruimte voor de eigen behoeften, sfeer, identiteit, onderwijsvisie en specifieke inrichting.

 

Iedere school en leerling-type heeft direct toegang tot een groot aantal voorzieningen, waarbij ontmoeten en vermijden te allen tijde mogelijk is. Daarmee ontstaat de sfeer en het functioneren van een dorp: iedereen kent elkaar, alles is bereikbaar via heldere routes, en er is ruimte voor alle behoeftes binnen een menselijke maat en schaal.

Vernieuwende werkwijze: totaalontwerp met iedereen

De Unie Architecten was als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de procesinrichting en verloop, van ontwerpvisie tot en met het uitvoeringsontwerp. Daarmee ontstond de kans om het gebouw niet alleen als dorp te ontwerpen, maar ook mét ‘het dorp’.

Door een uniek gestructureerde procesinrichting kon in de eerste ontwerpfasen met alle zeventien vakclusters intensief samengewerkt worden aan alle aspecten van het ontwerp, zowel onderwijskundig als ruimtelijk. Daarmee zijn er honderden docenten, leerlingen en andere gebruikers betrokken geweest bij een totaalontwerp: een campus die van sportcluster tot centraal hart tot onderwijspleinen tot cultuurcluster tot de groene buitenruimtes betrokkenheid en kwaliteit uitstraalt. Van opzet tot in detail.

Vernieuwende standaard in duurzaamheid

Die betrokkenheid en kwaliteit is ook vertaald in de duurzaamheid, natuurinclusiviteit en circulariteit van de campus. Ook hier is het principe van het functioneren van een dorp leidend geweest: een levend, ademend organisme dat zich voegt in de omgeving zonder er afbreuk aan te doen. Een minimum aan co2-uitstoot in bouw, materiaalproductie en functioneren is daarin leidend geweest.

 

Het gebouw is energieleverend, met een minimum aan installaties en zonnepanelen, omdat de gebouwopzet zelf de basis van de energiehuishouding verzorgt. Slimme natuurlijke zomernachtventilatie zorgt het hele jaar door met zeer beperkt energieverbruik voor frisse lucht in het hele gebouw.

En het hele gebouw is remontabel, aanpasbaar en uitbreidbaar en bestaat uit natuurlijke, niet toxische, herbruikte en herbruikbare materialen van lokale leveranciers.

Verniewend integraal leerlandschap

Landschap, onderwijs en gebouw zijn tot in detail met elkaar verweven. De radiale opzet maakt het mogelijk het groene landschap tot in het hart van het gebouw te laten doorlopen en voor elke school eigen groene buitenruimte op maat te realiseren. Zo ontstaat een zeer gevarieerde groene omgeving met voor elke school faciliteiten voor groen onderwijsprogramma, sport en ontspanning. 

In het hart van het EemsdeltaCollege Campus bevindt zich een groen plein met een grote boom: elk gebouw heeft een binnengevel met optimaal zicht op dit centrale groen. Door de transparante gebouwopzet is voor alle leerlingen en gebruikers contact en interactie met natuur en water altijd dichtbij.

Het omringende landschap is georganiseerd in thematische ‘landschapskamers’. Deze kamers verbinden de verschillende studiegebieden door hun thematisch ontwerp: een kwekerij, leerplein, sportstrand, en een klein wetenschappelijk bos (Tiny Forest) aan de ecologische vijver. 

Landschap en onderwijs verweven

Campus eemsdelta groningen gebouw Kunst en Science landbouw

Project informatie

Campus Eemsdelta binnenplaats
De Unie Architecten Logo
bottom of page